
Architekt:
Wacław Paszkowski.
Budowa:
1927-29.
Idea budowy piekarni powstała w Magistracie w 1923, jednak z braku funduszy budowa rozpoczęła się dopiero w 1927. W wyższej części budynku umiejscowiono składy mąki, niżej urządzenia do mechanicznego mieszania, zaś na parterze maszyny do porcjowania ciasta i formowania wypieków.
Parterowa część zespołu pomieściła piece i dział ekspedycji, stąd charakterystyczne rampy załadunkowe wokół budynku. Piekarnia była najnowocześniejszym tego typu obiektem w Warszawie - mogła wytworzyć 90 ton pieczywa dziennie i posiadała własną flotę 45 samochodów dostawczych.
Zniszczona:
- uszkodzona w 1939
- całkowicie zniszczona pod koniec II wojny św.
Bibliografia:
"Tygodnik Illustrowany"
nr 9/1929; str 175-176
Tygodnik "Stolica"
nr 29 /1965, str. 2
Kurier Warszawski
nr 97/1929 (wyd. poranne), str. 2