krótsze skrzydło wzdłuż ul. Barskiej
OBIEKT ISTNIEJE
FOT:
Zdjęcie - Łukasz Wolski
Architekt:
Edward Eber
Budowa:
1928/29
Jeden z największych zakładów przemysłowych na Ochocie, zatrudniający ponad 400 pracowników. Budynek główny zbudowany w stylu modernistycznym - tynkowany, trzypiętrowy o dwóch skrzydłach z dużymi oknami. W przestronnych halach na nowoczesnych maszynach produkowano karmelki i czekolady oraz ręcznie - czekoladki deserowe.
W budynku znajdował się także dział produkcji własnych opakowań: pudełek i ozdobnych bombonierek.
W oddzielnym budynku znajdowała się piekarnia zaprojektowana przez W. Koena, w której produkowano wafle.
Na posesji zbudowano również stolarnię, w której przygotowywano skrzynie do pakowania towarów, a także garaże dla samochodów ciężarowych.
Zniszczony:
W czasie II wojny św. częściowo spalony.
Po wojnie w 1951 r. przejęty przez państwo. Był siedzibą szeregu zakładów z branży elektrotechnicznej i telefonicznej, m.in. „Elpo” i „Mera”, ostatecznie połączonych w firmę „Meratronik”.
Przebudowa:
W drugiej połowie lat 90. XX w. budynek zmienił funkcję na biurową i przeszedł gruntowną przebudowę. Został podwyższony aż dwukrotnie: z trzech do sześciu kondygnacji. Elewacje pozbawiono wszelkich śladów stylowych modernizmu przemysłowego lat 30. Pamiątkami po pierwotnym kształcie budynku jest zachowany układ znacznie zmniejszonych otworów okiennych oraz gzyms nad drugim piętrem, akcentujący podział bryły na dwie części.
Budynek był przez wiele lat siedzibą Krajowego Rejestru Sądowego.
Obecnie:
w budynku mieści się Państwowa Inspekcja Pracy - Główny Inspektorat Pracy (2020)